[Παράταση έως 31/12/2022] Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ΠΜΣ «Ιστορική Έρευνα Διδακτική & Νέες Τεχνολογίες»

ShareThis
Δημοσίευση: 20-06-2022 07:45 | Ενημέρωση: 02-12-2022 16:12 | Προβολές: 9762
Έναρξη: 20-06-2022 |Λήξη: 31-12-2022
[Έληξε]
image

Το Τμήμα Ιστορίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών σε συνεργασία με το Τμήμα Πληροφορικής της Σχολής Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και με τη συμβολή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, θα λειτουργήσει το ακαδημαϊκό έτος 2023-2025 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο «Ιστορική Έρευνα Διδακτική & Νέες Τεχνολογίες» (Historical Research, Didactics and New Technologies) που επανιδρύθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4485/2017.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην Ιστορική Έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες, έχει ως αντικείμενο την επιστήμη της Ιστορίας και ειδικότερα την ιστορική έρευνα, τη μετάπλαση την ιστορικής γνώσης με σκοπό την κριτική διδασκαλία της στην εκπαίδευση και τη δημιουργική ενσωμάτωση τόσο στη γνώση όσο και στη διδασκαλία των νέων τεχνολογιών και της διεπιστημονικότητας. Στα πλαίσια αυτά προσεγγίζει σύγχρονα επιστημονικά πεδία όπως η Αρχαιολογία, η Εθνολογία, η Μουσειολογία, ο Κινηματογράφος-Ντοκιμαντέρ, η Λογοτεχνία, το Θέατρο, η Προφορική Ιστορία κ.α. ενώ στον τομέα της Διδακτικής και των Νέων Τεχνολογιών αξιοποιούνται οι Νευροεπιστήμες, η Τεχνητή Νοημοσύνη, η οπτικοποίηση και διάδραση με την ιστορική πληροφορία, τα ψηφιακά παιχνίδια, τα Κοινωνικά Δίκτυα και η Δημόσια Ιστορία κτλ.

Ο αριθμός μεταπτυχιακών φοιτητών που μπορεί να δεχτεί το ΠΜΣ ανά ακαδημαϊκή περίοδο είναι σαράντα (40) φοιτητές. Το Πρόγραμμα έχει διεπιστημονικό προσανατολισμό, είναι διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων (δηλαδή παρέχει 120 ECTS) και αναπτύσσεται σε δύο άξονες (διδασκαλία και έρευνα με την μελέτη ιστορικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών αρχείων). Η συμμετοχή των φοιτητών στο σύνολο της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας είναι υποχρεωτική. Η παρακολούθηση των εκπαιδευτικών ενοτήτων πραγματοποιείται είτε διά ζώσης, είτε εξ’ αποστάσεως.

Στις διαδικασίες του ΑΣΕΠ για εκπαιδευτικούς το δίπλωμα του ΠΜΣ παρέχει είκοσι (20) μόρια στους αποφοίτους ενώ στην επιλογή στελεχών της εκπαίδευσης εντάσσεται στην βαθμίδα των διετών προγραμμάτων (120ECTS) και παρέχει τέσσερα μόρια. Οι σπουδές στο ΠΜΣ πέραν της δυνατότητας επιστημονικής και επαγγελματικής εξέλιξης στον εκπαιδευτικό τομέα(δημόσια-ιδιωτική εκπαίδευση, Δια βίου Μάθηση) παρέχουν τα εφόδια για την επαγγελματική απασχόληση σε ερευνητικούς φορείς, δημόσια και ιδιωτικά αρχεία, πολιτιστικούς φορείς-ιδρύματα όπως αυτά με τα οποία συνεργάζεται το ΠΜΣ, εκδοτικούς και δημοσιογραφικούς οργανισμούς, φορείς αξιοποίησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς κτλ.

Με την περάτωση των σπουδών, το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) στην «Ιστορική Έρευνα, Διδακτική & Νέες Τεχνολογίες» (Historical Research, Didactics and New Technologies) με τίτλο «Ιστορικός ερευνητής με γνώσεις διδακτικής μεθοδολογίας και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών».

Στο ΠΜΣ θα γίνονται δεκτοί κάτοχοι τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής με προτεραιότητα σε πτυχιούχους ιστορικών και άλλων τμημάτων από το πεδίο των ανθρωπιστικών, κοινωνικών και οικονομικών επιστημών. Οι τελειόφοιτοι των τμημάτων αυτών δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση εφόσον θα προσκομίσουν Βεβαίωση Περάτωσης Σπουδών πριν την επικύρωση του πίνακα επιτυχόντων. Η επιλογή γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 34 του Ν.4485/2017.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας, η συμμετοχή στο ΠΜΣ προϋποθέτει την καταβολή τελών φοίτησης. H απαλλαγή από τα τέλη φοίτησης πραγματοποιείται όπως ορίζουν οι κείμενες διατάξεις.

Το ΠΜΣ χορηγεί μία υποτροφία σ' έναν φοιτητή ανά κύκλο σπουδών, με τη μορφή απαλλαγής των τελών φοίτησης εφόσον έχει πρωτεύσει στις εξετάσεις και εφόσον θα δεχθεί να αξιοποιηθεί ως συνεργάτης διοικητικής και άλλης υποστήριξης της λειτουργίας του ΠΜΣ. Σε αποφοιτώντες του ΠΜΣ με εξαιρετικές επιδόσεις προσφέρεται η δυνατότητα υποβολής πρότασης εκπόνησης διδακτορικής διατριβής.

Οι εισακτέοι στο ΠΜΣ θα επιλεγούν κατόπιν προσωπικής συνέντευξης και γραπτών εξετάσεων, που θα πραγματοποιηθούν τον Ιανουάριο του 2023, ο ακριβής χρόνος θα προσδιοριστεί μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών. 

Οι υποψήφιοι θα εξεταστούν:

  1. σε γραπτή εξέταση στην Ιστορία με τη μορφή σύντομου δοκιμίου σε θέμα σχετιζόμενο με δοθείσα βιβλιογραφία (40% της βαθμολογίας).
  2. σε ατομική συνέντευξη σε θέματα γενικής παιδείας και κριτικής συνθετικής σκέψης (60% της βαθμολογίας).

Η αποδεδειγμένη ερευνητική εμπειρία σχετική με τα αντικείμενα του ΠΜΣ (έγκυρες δημοσιεύσεις, είτε βεβαιώσεις ιδρυμάτων ή επιστημονικών προγραμμάτων ή ό,τι άλλο συναφές) συνυπολογίζεται στην έκδοση της τελικής βαθμολογίας. Οι διαδικασίες επιλογής θα διεξαχθούν είτε δια ζώσης είτε με τη χρήση πιστοποιημένης εφαρμογής τηλεκπαίδευσης.

Πληροφορίες για τον τρόπο εξέτασης παρέχονται από τον Δ/ντή του ΠΜΣ Καθηγητή Κώστα Αγγελάκο στο τηλέφωνο 6944165949 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση kostasaggelakos2003@yahoo.gr.

Ο κατάλογος βιβλίων που θα επιλέξουν να μελετήσουν οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις δημοσιεύεται στον ιστοχώρο του ΠΜΣ.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να αποστείλουν αρχικά ηλεκτρονικά και στη συνέχεια ταχυδρομικά το αργότερο έως 30/11/2022 31/12/2022 τα ακόλουθα:

  1. Αίτηση (διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ).
  2. Φωτοαντίγραφο της αστυνομικής τους ταυτότητας.
  3. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα.
  4. Φωτοαντίγραφα τίτλων σπουδών και γλωσσομάθειας (καθώς και αναγνώριση από τον ΔΟΑΤΑΠ ή αίτηση αναγνώρισης για όσους κατέχουν τίτλους σπουδών του εξωτερικού)
  5. Τυχόν επιστημονικές δημοσιεύσεις
  6. Συστατικές επιστολές (προαιρετικά)

Στη διεύθυνση:

Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Τμήμα Ιστορίας
ΠΜΣ «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες»
Ι. Θεοτόκη 72, Κέρκυρα Τ.Κ. 49100
Υπόψη Βασιλικής Βάρδα

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο τηλέφωνο 26610 87326 (κ. Β. Βάρδα, 2009vasiliki@gmail.com) και στον ιστοχώρο του Τμήματος Ιστορίας.

Ο Διευθυντής του ΠΜΣ
Κωνσταντίνος Αγγελάκος, Καθηγητής


Επιστροφή
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας