Το ΠΜΣ «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες» προσφέρει στους φοιτητές του υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου εκπαίδευση στα επιστημονικά πεδία της Ιστορίας (ιστορική αρχειακή έρευνα - Historical research), της Διδακτικής της Ιστορίας (HistoryDidactics) και των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών (Digital Humanities), σε ένα διαδραστικό και αλληλεπιδραστικό πλαίσιο μεταξύ τους. Η πολιτική διασφάλισης της ποιότητας του ΠΜΣ εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της στρατηγικής του Ιονίου Πανεπιστημίου και χαράσσεται σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Ιονίου Πανεπιστημίου, πάντοτε με βάση τις αρχές που χαράσσονται από την ΕΘΑΑΕ.
Η πολιτική διασφάλισης ποιότητας του Τμήματος Ιστορίας, με στόχο τη συνεχή ανάπτυξη και βελτίωση τόσο του ΠΠΣ όσο και όλων των ΠΜΣ που διεξάγονται στο Τμήμα, διέπεται από τις παρακάτω αρχές:
- Συγκρότηση ενός διαρκώς ανανεωνόμενου και προσαρμοσμένου στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών, το οποίο έχει στόχο να διαφυλάττει και, ταυτόχρονα, να ενισχύει την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και την επιστημονική επάρκειά του.
- Διασφάλιση της επίτευξης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και προσόντων, με βάση το ευρωπαϊκό και εθνικό πλαίσιο προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης (επίπεδο 7).
- Διενέργεια διαρκούς αυτοαξιολόγησης και πραγματοποίηση δράσεων, που αποσκοπούν στη βελτίωση του ΠΜΣ, με βάση τα σχετικά πορίσματα. Η διαδικασία αυτοαξιολόγησης περιλαμβάνει την αξιολόγηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους φοιτητές, την αποτύπωση των ερευνητικών επιδόσεων του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού, καθώς και το βαθμό υποστήριξης της λειτουργίας των προγραμμάτων σπουδών· όλα τα παραπάνω, στοχεύουν στη διαρκή βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του διδακτικού έργου του ΠΜΣ.
- Στελέχωση του ΠΜΣ με επίλεκτο ακαδημαϊκό προσωπικό, υψηλών ακαδημαϊκών προσόντων και επιστημονικού κύρους, διαρκώς ενεργό στον τομέα του και με προοπτική ακαδημαϊκής εξέλιξης.
- Διασφάλιση της διασύνδεσης της διδασκαλίας με την έρευνα, μέσα από την ενεργοποίηση των ερευνητικών εργαστηρίων του Τμήματος Ιστορίας και των ερευνητικών προγραμμάτων των διδασκόντων.
- Διαρκής επιδίωξη της σύνδεσης των προσφερόμενων στο ΠΜΣ προσόντων (γνώσεων, δεξιοτήτων κ.λπ.) με τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
- Διαρκής εμπλουτισμός και αξιοποίηση της Βιβλιοθήκης του ΠΜΣ, διεύρυνση των μεθόδων ψηφιακής πρόσβασης, καθώς και ενίσχυση των παρεχόμενων διοικητικών υπηρεσιών.
- Ενίσχυση της εξωστρέφειας του ΠΜΣ, με την ανάληψη ακαδημαϊκών πρωτοβουλιών που το συνδέουν με τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της κοινωνίαςκαι προβάλλουν δημόσια το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο που επιτελείται.
- Παγιοποίηση της κατά το δυνατόν περισσότερο αποδοτικής αξιοποίησης των οικονομικών πόρων του ΠΜΣ (δίδακτρα κ.λπ.), προκειμένου να αναβαθμίζεται διαρκώς η ποιότητα των προσφερόμενων από το ΠΜΣ υπηρεσιών.
Η πολιτική ποιότητας του ΠΜΣ επικαιροποιείται ανά έτος και εγκρίνεται από τη Συνέλευση του ΠΜΣ, η οποία έχει την ευθύνη για τη διαδικασία πιστοποίησης του Προγράμματος Σπουδών και την εύρυθμη λειτουργία του ΠΜΣ, σε αγαστή συνεργασία με την ΜΟΔΙΠ του Ιονίου Πανεπιστημίου, προκειμένου σε κάθε περίπτωση να επιτυγχάνονται οι στόχοι του.