Νέα έκδοση: «Γαλλικά Δελτία Ειδήσεων για την Ελληνική Επανάσταση - Έτη 1821-1822»

ShareThis
Δημοσίευση: 18-11-2021 12:12 | Προβολές: 2542
image

Πρόκειται για την επιστημονική έκδοση, μετάφραση στα ελληνικά και σχολιασμό των προξενικών ειδικών εκθέσεων που συνέτασσαν, για τα γεγονότα της Επανάστασης, τα γαλλικά Προξενεία στο Αιγαίο και στη Μικρά Ασία, ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Σμύρνη και στα Νησιά του Αιγαίου και ο Γενικός Πρόξενος στην Αλεξάνδρεια, και απηύθυναν προς την Γαλλική Πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη και το Γαλλικό Υπουργείο των Εξωτερικών στο Παρίσι. Πιο συγκεκριμένα, περιέχονται πληροφορίες από τη Σμύρνη, το Κουσάντασι, το Αϊδίνιο, την Τήνο, τη Σύρο, τη Νάξο, τη Χίο, τη Μήλο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, την Ύδρα, την Κω, τη Μυτιλήνη, την Αθήνα, την Εύβοια, τον Μοριά, την Ήπειρο, τη Θεσσαλονίκη, τη Ζάκυνθο και την Αίγυπτο, και αφορούν στο σύνολο των επαναστατικών γεγονότων όπως οι μάχες, οι εσωτερικές διενέξεις, η δημιουργία νέων θεσμών, η πειρατεία, κ.ά.

Στην έκδοση περιλήφθηκε και η αναφορά του αντιναυάρχου Εμανουέλ Αλγκάν, διοικητή της Γαλλικής Ναυτικής Μοίρας στην Ανατολή, σημαντικότατη για τον πρώτο χρόνο της Επανάστασης και τις γεωπολιτικές της συνέπειες, άγνωστη στο ελληνικό κοινό. Στην έκδοση προτάθηκε εκτενής ιστορική εισαγωγή, στα γαλλικά και τα ελληνικά, ενώ εντάχθηκε κι ένας μεγάλος αριθμός εικονογραφικών τεκμηρίων της εποχής. Το υλικό είναι εξ ολοκλήρου ανέκδοτο και άγνωστο στους ιστορικούς, και προσφέρει νέες πληροφορίες αλλά και νέες προσλήψεις για τα γεγονότα, τους ανθρώπους και τις συμπεριφορές τους.

Την έκδοση πραγματοποίησαν η κυρία Άννα Λοϊζίδου Πουραντιέ-Ντυτέιλ, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο κύριος Νικόλαος Ε. Καραπιδάκης, καθηγητής στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και τ. Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Ιούνιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 22-06-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας