Πρόσκληση συμμετοχής φοιτητών/-τριών του Τμήματος Ιστορίας στο επιδοτούμενο από την Βουλή των Ελλήνων πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021

ShareThis
Δημοσίευση: 05-03-2021 14:52 | Προβολές: 2357
image

Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχει στο επιδοτούμενο από την Βουλή των Ελλήνων πρόγραμμα  ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 και καλεί τους/τις φοιτητές/τριες που ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις που περιγράφονται στη συνέχεια, να υποβάλουν τις αιτήσεις τους στον ιστότοπο ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ - διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα δημιουργικής πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ στην πλατφόρμα open eclass του Ιονίου Πανεπιστημίου και στην ενότητα "Εργασίες" .

 

Για το τρέχον έτος 2021 το Τμήμα μας θα συμμετάσχει με έναν/μία φοιτητή /-τρια.

 

Προϋποθέσεις:

α. Οι φοιτητές και φοιτήτριες να διανύουν το 3ο ή 4ο έτος σπουδών, και να διατηρούν τη φοιτητική τους ιδιότητα έως και τον Σεπτέμβριο του 2021.

β. Να ένδιαφέρονται για την τέχνη του κινηματογράφου και ιδιαίτερα του ντοκυμαντέρ και να έχουν συμετάσχει σε κάποια ακαδημαϊκή δραστηριότητα (μάθημα, σεμινάριο, εργασία) με περιεχόμενο σχετικό με τα αντικείμενα αυτά.

 

Τρόπος υποβολής αίτησης:

 Στην σελίδα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ - διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα δημιουργικής πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ, στην ενότητα "εργασίες", επιλέγετε την εργασία με τίτλο ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 - Εκδήλωση ενδιαφέροντος - υποβολή αίτησης επιλογής και ανεβάζετε ψηφιακό αρχείο κειμένου που περιλαμβάνει

(α) τα  στοιχεία σας (συμπεριλαμβανομένου του Αρ. Μητρώου σας)

(β) την τρέχουσα ακαδημαϊκή σας κατάσταση (εξάμηνο / εάν θα έχετε την φοιτητική ιδιότητα έως και τον Σεπτέμβριο του 2021)

(γ) σύντομο βιογραφικό σημείωμα με ιδιαίτερες αναφορές σε συμμετοχές σας σε ακαδημαϊκές δραστηριότητες (μάθημα, σεμινάριο, εργασία) με περιεχόμενο σχετικό με το ντοκυμαντέρ, τον κινηματογράφο και τις οπτικοακουστικές τέχνες εν γένει  

(γ) Σύντομο κείμενο (300 λέξεις) όπου θα εξηγείτε τους λόγους  για τους οποίους επιθυμείτε την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 12 Μαρτίου 2021, 12:00 το μεσημέρι.

 


 

Μερικές πληροφορίες για το πρόγραμμα ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ

Το «ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ» είναι ένα διαπανεπιστημιακό πρόγραμμα δημιουργικής πρακτικής άσκησης φοιτητών ΑΕΙ, επιδοτούμενο επί ένα εξάμηνο από την Βουλή των Ελλήνων, με αντικείμενο την παραγωγή πρωτότυπου οπτικοακουστικού περιεχομένου με νεανική ματιά και αισθητική. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Τηλεόρασης της Βουλής, με τη συνδρομή του Τμήματος Επιμόρφωσης της ΒτΕ.

Οι φοιτητές/φοιτήτριες, που επιλέγονται παρακολουθούν αρχικά ένα τρίμηνο διατμηματικό σεμινάριο, που προσφέρουν εθελοντικά οι διδάσκοντες/διδάσκουσες. Έπειτα χωρίζονται σε ομάδες και, λειτουργώντας συνεργατικά, ερευνούν, προτείνουν, επιλέγουν, κινηματογραφούν, επεξεργάζονται (εικόνα, ήχο, μουσική, γραφικά) και τελικά υπογράφουν την σειρά δεκαπεντάλεπτων ντοκιμαντέρ«Φοιτητιβίσματα». Τα ντοκιμαντέρ προβάλλονται συστηματικά από το Κανάλι της Βουλής (πρώτη μετάδοση κάθε Κυριακή 10:30-11:00 με δύο ταινίες εβδομαδιαίως), αναρτώνται στο διαδίκτυο (YouTube), συμμετέχουν σε εγχώρια φεστιβάλ, παρουσιάζονται σε ημερίδες και συνέδρια. Κατά την πρώτη τριετία (2015-2017) δημιουργήθηκαν 25 ντοκιμαντέρ με τον γενικό τίτλο «Στο Ακαδημαϊκό Τέταρτο», ενώ στη δεύτερη τριετία (2018-2020) η συγκομιδή ξεπέρασε τα 100 «Φοιτητιβίσματα». Φέτος, εκτός από την παραγωγή των 60 περίπου νέων ταινιών, προβλέπεται η ολοκλήρωση του ιστότοπου του ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ από διατμηματική ομάδα φοιτητών, καθώς και ο σχεδιασμός ψηφιακού αποθετήριου από το Τμήμα Αρχειονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επιπλέον, σε συνεργασία με Τμήματα Μετάφρασης και Διερμηνείας, θα επιδιωχθεί ο υποτιτλισμός των ταινιών, τουλάχιστον στα αγγλικά, ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή τους σε διεθνή φεστιβάλ.

Το ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 θα υλοποιηθεί με την συμμετοχή (έως) 65 φοιτητριών και φοιτητών, 52 συνδέσμων και 12 συμβούλων καθηγητριών/καθηγητών, από 52 Τμήματα και 17 ΑΕΙ: ΕΚΠΑ, ΕΜΠ, ΑΣΚΤ, ΠΑΔΑ, ΠΑΝΤΕΙΟ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Αιγαίου, Πελοποννήσου, Πατρών, Ιονίου, Ιωαννίνων, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Μακεδονίας, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο.

Οι φοιτητές και φοιτήτριες επιλέγονται από το 3ο ή 4ο έτος σπουδών, επιδοτούνται επί ένα εξάμηνο από την ΒτΕ και οφείλουν να διατηρούν έως το τέλος τη φοιτητική ιδιότητα. Υπάρχει επίσης δυνατότητα συμμετοχής εθελοντών φοιτητών από νέα τμήματα που δεν έχουν ακόμη τριτοετείς φοιτητές/φοιτήτριες. Οι συμβάσεις των φοιτητών/φοιτητριών θα υπογραφούν μετά από συνεννόηση του Τμήματος Επιμόρφωσης της ΒτΕ με τις Γραμματείες των Τμημάτων και θα αφορούν στην περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2021. Το δίκτυο του ΔΙΑΠΛΑΣΙΣ 2021 ΑΕΙ/Τμήματα/Σύνδεσμοι/Κατανομή φοιτητών απεικονίζεται σε συνημμένο πίνακα.

Στο πρόγραμμα καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων: κινηματογραφικών, θεατρικών και μουσικών σπουδών, γραφιστικής, εικαστικών και εφαρμοσμένων τεχνών, δημοσιογραφίας, επικοινωνίας και ΜΜΕ, ψηφιακών τεχνών και μέσων, πολιτισμικών σπουδών, αρχιτεκτονικής, παιδαγωγικών σπουδών και αρχειονομίας. Για τις απαιτήσεις της φετινής θεματολογίας συμμετέχουν φοιτήτριες και φοιτητές, καθώς και σύμβουλοι και σύνδεσμοι καθηγήτριες και καθηγητές από όλα τα Ιστορικά Τμήματα της χώρας.

 


 

 

Επιστροφή
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας