ΤΙΣΤ: Διεξήχθη η αναγόρευση του ΠτΔ, κ. Προκόπιου Παυλόπουλου σε επίτιμο διδάκτορα

ShareThis
Δημοσίευση: 25-05-2017 15:48 | Ενημέρωση: 25-05-2017 18:44 | Προβολές: 8063
image

Η τελετή αναγόρευσης μεταδόθηκε ζωντανά μέσω live streaming από τον κεντρικό δικτυακό τόπο του Ιονίου Πανεπιστήμιου. Το βιντεοσκοπημένο υλικό είναι διαθέσιμο στην εξής διεύθυνση

Video-Stream Αναγόρευσης 21/05/2017


Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κατά τη Συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου 2016 αποφάσισε να αναγορεύσει Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κύριο Προκόπιο Παυλόπουλο, τιμώντας τη λαμπρή προσφορά του ως επιστήμονα και ακαδημαϊκού διδασκάλου, η οποία έχει αναγνωριστεί ευρύτατα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η τελετή αναγόρευσης πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου 2017, ώρα 18.30 στην αίθουσα τελετών του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ιόνιος Ακαδημία).

Σε ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρονται καίρια σημεία της επιφώνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας:

"Στην ιστορική εξέλιξη της έννοιας του Κράτους Δικαίου, αναφέρθηκε κατά την επιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά την ανακήρυξή του σε επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«Η εμφάνιση και η σταδιακή εμπέδωση του κράτους δικαίου, ως θεμελιώδους θεσμικής εγγύησης της οργάνωσης και λειτουργίας του Πολιτεύματος γενικώς, συνιστά κορυφαία δημοκρατική κατάκτηση. Ιδίως, μάλιστα, στο μέτρο που η επικράτηση των επιμέρους συνιστωσών του κράτους δικαίου είναι εκείνη η οποία δρομολόγησε, ουσιαστικώς, ακόμη και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, μεσ' από τα οποία εμπεδώνεται η εφαρμογή των βασικών συνταγματικών, και όχι μόνο, ρητρών του σεβασμού της αξίας του ανθρώπου και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητάς του».

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε κατ' αρχάς το περιεχόμενο του κράτους δικαίου υπό την φιλοσοφική του διάσταση.

«Υπό την φιλοσοφική του έννοια», το κράτος δικαίου αντιμετωπίζει τον κανόνα δικαίου και, άρα, την έννομη τάξη ως στόχο και όχι ως μέσο οργάνωσης και λειτουργίας των θεσμών του. Από φιλοσοφική σκοπιά το κράτος δικαίου είναι το κράτος εκείνο, το οποίο επιδιώκει την ικανοποίηση είτε της ιδέας του δικαίου, είτε του in concreto περιεχομένου των κανόνων δικαίου, που συνθέτουν κάθε φορά την ισχύουσα έννομη τάξη. Η πρώτη από τις θέσεις αυτές ανταποκρίνεται στις περί φυσικού δικαίου αντιλήψεις, ενώ η δεύτερη στη θετική περί δικαίου αντίληψη. Και είναι ακριβώς αυτή η δεύτερη θέση η οποία προετοίμασε, τη σύγχρονη θεσμική προσέγγιση του κράτους δικαίου. Ο φιλοσοφικός ορισμός του κράτους δικαίου ως του πολιτειακού εκείνου μορφώματος, το οποίο έχει ως τελικό σκοπό την ικανοποίηση της ιδέας του δικαίου και, περαιτέρω, της δικαιοσύνης που συνιστά τον πυρήνα του, ανάγεται στους χρόνους της κλασικής ελληνικής και ρωμαϊκής αρχαιότητας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε και για την αντιδιαστολή του κράτους δικαίου υπό τη νομική του εκδοχή.

«Αντιθέτως, κατά την προεχόντως νομική του διάσταση το κράτος δικαίου σηματοδοτεί εκείνο το κράτος, του οποίου η όλη οργάνωση και λειτουργία, ιδίως δε η δράση των κάθε είδους οργάνων του, διέπονται από κανόνες δικαίου. Οι οποίοι αφενός παράγονται με δημοκρατικές διαδικασίες που εγγυώνται και την σύμφυτη δημοκρατική τους νομιμοποίηση και συνθέτουν τόσο την ίδια την έννομη τάξη όσο και την ιεραρχική δομή της. Και, αφετέρου, βρίσκουν περαιτέρω σταθερό θεσμικό έρεισμα σε, συμπληρωματικούς μεταξύ τους, κυρωτικούς μηχανισμούς που διασφαλίζουν την αποτελεσματική εφαρμογή τους και εδραιώνουν την υπόστασή τους ως leges perfectae».

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπτυξε και τη σχέση Κράτος δικαίου και Δημοκρατία. Ειδικότερα επισήμανε ότι:

«Το κράτος δικαίου ακολουθεί και την πορεία επικράτησης της λαϊκής κυριαρχίας, της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, αλλά και της σύγχρονης κατοχύρωσης των δικαιωμάτων του ανθρώπου.»"

Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφωνήθηκε έπαινος από τον καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Νικόλαο Καραπιδάκη, ενώ η ανάγνωση του Διδακτορικού Τίτλου έγινε από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή, Βασίλειο Χρυσικόπουλο.

Η τελετή της ανακήρυξής του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο Διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου ολοκληρώθηκε με την περιένδυση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την τήβεννο και τα διάσημα του Ιονίου Πανεπιστημίου από τον Πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου καθηγητή Βασίλειο Χρυσικόπουλο και τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας αναπλ. καθηγητή Βάϊο Βαϊόπουλο.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Επιστροφή
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Σάββατο 16-11-2024
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας