Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστημονική Ημερίδα “Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Διεπιστημονικές θεωρήσεις”

ShareThis
Δημοσίευση: 21-04-2024 20:11 | Προβολές: 2259
image

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 η επιστημονική Ημερίδα “Ψηφιακές Ανθρωπιστικές Επιστήμες: Διεπιστημονικές θεωρήσεις” που διοργανώθηκε στην Κέρκυρα από το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η Ημερίδα είχε ως στόχο την καλλιέργεια διαλόγου γύρω από τις θεωρητικές επεξεργασίες και πρακτικές εφαρμογές που αναδύονται υπό το φως της ταχύτατης ανάπτυξης των Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών σε ευρύ φάσμα γνωστικών πεδίων και κλάδων.

Το πρώτο πάνελ επικεντρώθηκε σε ζητήματα τεχνικής νοημοσύνης στην ιστορική έρευνα, την εκπαίδευση και τη φιλοσοφία και στις ερευνητικές υποδομές των ψηφιακών ανθρωπιστικών επιστημών, με στοχευμένες εισηγήσεις από τις/τους Κάτια Κερμανίδου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Πέτρο Στεφανέα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), Γεώργιο Μικρό (Hamad Bin Khalifa University, Qatar), Πάνο Κωνσταντόπουλο (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Άννα Μπουκουβάλα (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων).

Το δεύτερο πάνελ εστίασε σε ψηφιακές μεθόδους διαχείρισης κειμένων, δεδομένων και αρχειακού υλικού, και εμβάθυνε στις ιστορικές και διεπιστημονικές διαστάσεις της υλικότητας των δεδομένων και του τοπίου. Εισηγητές και εισηγήτριες ήταν οι Μίλτος Πεχλιβάνος (Freie Universität Berlin), Ανδρέας Καπετάνιος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Βάλια Καϊμάκη (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Τιτίκα Δημητρούλια (Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Τάκης Καγιαλής (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο).

Οι εισηγήσεις στο τρίτο πάνελ της Ημερίδας πραγματεύτηκαν διαδικασίες ψηφιοποίησης, χρονολόγησης και εντοπισμού ερευνητικών τεκμηρίων από ευρεία γκάμα πεδίων, τα οποία εκτείνονται από την αρχαιογενετική και τη γεωφυσική ως την παπυρολογία και τη βυζαντινή ιστορία. Εδώ συμμετείχαν οι Μαρία Λεοντσίνη & Στυλιανός Λαμπάκης (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών), Μαρία Κωνσταντινίδου (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), Γιώργος Αποστολόπουλος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο) και Ειρήνη Σκουρτανιώτη (Ινστιτούτο Max Planck).

Το τέταρτο και καταληκτικό πάνελ της Ημερίδας εστίασε στους προβληματισμούς που εγείρει η καταγραφή και ταξινόμηση της ιστορικής πληροφορίας, καθώς και στις εκπαιδευτικές και μεθοδολογικές προεκτάσεις της ψηφιακής αφήγησης και των ψηφιακών παιχνιδιών στην ανθρωπολογία και την εθνογραφία. Εισηγητές στο τέταρτο πάνελ ήταν οι Στάθης Παυλόπουλος (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Βαγγέλης Βάρθης (Ιόνιο Πανεπιστήμιο), Πέτρος Πετρίδης (Πάντειο Πανεπιστήμιο) και Άννα Αποστολίδου (Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Η συμμετοχή φοιτητριών/φοιτητών και συναδέλφων ήταν μεγάλη, τόσο στην αίθουσα που πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση όσο και στη διαδικτυακή παρακολούθηση μέσω zoom και YouTube, και τέθηκαν οι βάσεις για τη συνέχιση του γόνιμου διεπιστημονικού διαλόγου που ξεκίνησε στην ημερίδα. Το σύνολο των εισηγήσεων είναι διαθέσιμο στη σελίδα του Τμήματος Ιστορίας στο YouTube.



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Νοέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Παρασκευή 15-11-2024
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας