Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

ShareThis
Δημοσίευση: 15-02-2021 18:03 | Ενημέρωση: 17-02-2021 12:50 | Προβολές: 1202

Ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (9η έκτακτη συνεδρίαση ακαδημαϊκού έτους 2020-21, 12/2/2021) για τον πρόσφατο νόμο περί εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασίας της ακαδημαϊκής ελευθερίας, και αναβάθμισης του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.

Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της  σε νομοθετικά μέτρα και ρυθμίσεις που περιορίζουν το Αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. επισημαίνοντας ότι η  Ακαδημαϊκή ελευθερία ολοκληρώνεται με τον σεβασμό του Αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων, όπως άλλωστε υπαγορεύει το Σύνταγμα. Οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις  δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των Ιδρυμάτων, θέση η οποία αποτυπώνεται και στο αντίστοιχο ψήφισμα της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου. Πιο συγκεκριμένα η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας θεωρεί ότι:

  • Τα ζητήματα φύλαξης είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και προς τούτο η Πολιτεία οφείλει να παρέχει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους,
  • Τα πειθαρχικά ζητήματα πρέπει να ρυθμίζονται στο πλαίσιο του Αυτοδιοίκητου και των κανονισμών των Α.Ε.Ι.,
  • Οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δημιουργούν παρά θεραπεύουν προβλήματα:

α) Το πλαίσιο εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) μετακυλίει στα πανεπιστήμια την ευθύνη για τη μείωση των εισακτέων φοιτητών, και αφαιρεί από αυτά οποιοδήποτε περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης. Τα Α.Ε.Ι. πρέπει να έχουν πρωταρχικό ρόλο στον καθορισμό των παραμέτρων του συστήματος εισαγωγής.

β) Οι συνέπειες της εφαρμογής της Ε.Β.Ε θα είναι καταστροφικές για τα περιφερειακά πανεπιστήμια, καθώς ο αριθμός των εισακτέων φοιτητών θα μειωθεί δραματικά.

  • Οι ανθρωπιστικές σπουδές θα πληγούν, καθώς τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα ιστορίας, αρχαιολογίας, φιλολογίας, ανθρωπολογίας, φιλοσοφίας λειτουργούν σε περιφερειακά πανεπιστήμια.

  • Η Συνέλευση του Τμήματος Ιστορίας του Ι.Π., του μοναδικού αμιγώς τμήματος ιστορικών σπουδών, που έχει δημιουργήσει αποτύπωμα υψηλού επιπέδου στη διδασκαλία και την έρευνα, εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για τις επιπτώσεις των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων στη λειτουργία και στην ποιότητα του ερευνητικού και εκπαιδευτικού έργου των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και καλεί τους ακαδημαϊκούς δασκάλους και  τα  αντίστοιχα τμήματα των ΑΕΙ  να συνεργαστούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την αποτροπή των προδιαγραφόμενων δυσμενών εξελίξεων.

Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Απρίλιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας