Βαϊόπουλος Βάιος

Αντικείμενο: Λατινική Γλώσσα και Γραμματεία
Βαθμίδα: Καθηγητής
ΦΕΚ Διορισμού: 62/29-01-2019, τ. Γ΄
Τηλέφωνο: 2661087319
Email: vvaiop@ionio.gr

Βαϊόπουλος Βάιος

gr  pdf.png  Βαϊόπουλος Βάιος: Βιογραφικό Σημείωμα
Mέγεθος: 179.54 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας το 1967 και πέρασε τα σχολικά και φοιτητικά του χρόνια στο κέντρο της Αθήνας.
Διδάκτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2001 διδάσκει Λατινική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Τμήμα Ιστορίας του ΙΠ, όπως επίσης και στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Ιστορική Δημογραφία» και «Μεθοδολογία κριτικής και έκδοσης των ιστορικών πηγών» του ίδιου τμήματος, καθώς και στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, «Ελληνορωμαϊκές–Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία-Ιστορία και Πολιτισμός». Διδασκόμενο μάθημα: «Αθήνα-Ρώμη. Αμφίδρομες πολιτισμικές σχέσεις».

Βιβλία: Η έννοια της ελπίδας στη ρωμαϊκή ελεγειακή ποίηση (Αθήνα 1999, αδημ. διδακτορική διατριβή), Ο ελεγειακός ήρωας caelo missus (Αθήνα 2000, εκδ. Σταμούλης), F.C.H.L. Pouqueville, Η Πανώλη τύπου Orientalis (Αθήνα 2005, εκδ. Παπαζήση, συνεργασία με τον καθ. Δημ. Ανωγιάτη), The New Ways of History, Developments in Historiography, (Επιμέλεια σε συνεργασία με τους Καθηγ. Νίκο Καραπιδάκη, Καθηγ. Τζελίνα Χαρλαύτη, Επ. Καθηγ. Κωνσταντίνο Σμπόνια), London-New York (I.B.Tauris Publishers) 2010., Ερωτική αλληλογραφία στις όχθες του Ελλησπόντου. P. Ovidii Nasonis, Heroides 18–19: Leander Heroni, Hero Leandro. Εισαγωγή, κείμενο, μετάφραση, σχόλια. Υπό δημοσίευση στις εκδόσεις «Ἐν πλῷ». Επίσης μελέτες του έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και πολλά διεθνή και ελληνικά περιοδικά. Έχει, τέλος, δώσει αρκετές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή και πανελλήνια συνέδρια.

Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη λατινική λογοτεχνία της αυγούστειας περιόδου, με θέματα θρησκειών στην Αρχαιότητα, με το ζήτημα της μετάφρασης της αρχαίας ελληνικής γραμματείας στη Λατινική κατά τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση, καθώς και με την αρχαία ιατρική γραμματεία και την επιρροή της σε νεότερα ιατρικά και περιηγητικά κείμενα.

Επισκέπτης καθηγητής στα
–Kyoritsu University, Tokyo (2010).
–Federico II University of Naples (Erasmus Program, 2009).
–Πανεπιστήμιο Αθηνών (2010-2013, ανήκει στο διδακτικό προσωπικό του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμ. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών).

Ακαδημαϊκή δραστηριότητα

Associated Scholar στο Mediterranean Seminar (University of California Santa Cruz), Μέλος της Classical Association of Canada, Μέλος της Mediterranean Studies Association και εκπρόσωπος της εταιρείας αυτής στον ευρωπαϊκό χώρο.

Εκδότης (σε συνεργασία με τον αείμνηστο Καθηγητή του Ι.Π. Σπύρο Ασωνίτη) του επιστημονικού περιοδικού Mediterranean Chronicle, του οποίου ο πρώτος [MC 1 (2011)] και ο δεύτερος [MC 2 (2012)] τόμος ήδη κυκλοφορούν.
Βλ. σχετικά www.mediterraneanchronicle.org Νέο παράθυρο

Μέλος του Editorial Board του επιστημονικού περιοδικού Mediterranean Studies, The Journal of the Mediterranean Studies Association. Βλ. σχετικά www.mediterraneanstudies.org Νέο παράθυρο


Επιστροφή