Φυσιογνωμία
page image

Ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και σπουδές

Η ακαδημαϊκή φυσιογνωμία του Τμήματος Ιστορίας ορίστηκε κατά την ίδρυσή του το 1985/6 και έκτοτε αποτελεί το μοναδικό αμιγώς τμήμα Ιστορίας. Πυρήνας των παρεχόμενων σπουδών είναι η Ιστορία, δηλαδή η ιστορική έρευνα και η επιστημονική μεθοδολογία ανάλυσης και ερμηνείας του ιστορικού γίγνεσθαι από την αρχαία έως τη σύγχρονη εποχή, η ανάπτυξη κριτικής σκέψης και η διδακτική της Ιστορίας. Σημαντικό χαρακτηριστικό των προγραμμάτων σπουδών του Τμήματος είναι η διεπιστημονική προσέγγιση του ιστορικού παρελθόντος.

Στο Τμήμα Ιστορίας παρέχεται προπτυχιακή εκπαί­δευση και μεταπτυχιακή εξειδίκευση, καθώς και η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής και μεταδιδακτορικής έρευνας. Οι εγκαταστάσεις του τμήματος βρίσκονται στην πόλη της Κέρκυρας, στην οδό Ιωάννου Θεοτόκη 72. Το διδακτικό και ερευνητικό  έργο επιτελείται από 20 μέλη ΔΕΠ, 2 μέλη ΕΕΠ (για τη διδασκαλία της Γαλλικής και Γερμανικής Γλώσσας), 3 μέλη ΕΔΙΠ και 1 μέλος ΕΤΕΠ. Στην υλοποίηση του έργου του Τμήματος συμ­βάλλει σημαντικά το διοικητικό προσωπικό.

 

Γιατί να επιλέξει κανείς το Τμήμα Ιστορίας;

 • Γιατί είναι ένα εδραιωμένο στον ακαδημαϊκό χώρο πανεπιστημιακό τμήμα με χιλιάδες αποφοίτους και διεθνώς καταξιωμένο ανθρώπινο δυναμικό.
 • Γιατί στην εποχή της εξειδίκευσης και του κατακερματισμού των επιστημών, το Tμήμα Iστορίας παρέχει στους φοιτητές του μια στέρεα γενική επιστημονική κατάρτιση με επίκεντρο την Ιστορία σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών αντικειμένων δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο να αποκτήσουν οι φοιτητές παράλληλα με την επιστημονική τους κατάρτιση, σύγχρονη μεθοδολογία και σκέψη καθώς και γλωσσική υποδομή.
 • Γιατί οι σπουδές στο Tμήμα Iστορίας, πέραν της δυνατότητας άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης στον εκπαιδευτικό τομέα, δίνουν όλα τα εφόδια για την περαιτέρω εξειδίκευση σε όλα τα πεδία των ανθρωπιστικών επιστημών από την ψυχολογία έως την λογοτεχνία, και των κοινωνικών επιστημών, από την δημοσιογραφία και την πολιτική έως την οικονομία.
 • Γιατί τον Μάιο του 2021 το Τμήμα Ιστορίας πέρασε επιτυχώς τη διαδικασία πιστοποίησης του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών από την ΕΘΑΑΕ.

 

Διοίκηση του Τμήματος Ιστορίας

Κυρίαρχο όργανο λήψης αποφάσεων είναι η Συνέλευση του Τμήματος, στην οποία συμμετέχουν το σύνολο των μελών ΔΕΠ (εξαιρουμένων αυτών που βρίσκονται σε εκπαιδευτική άδεια), καθώς και εκπρόσωποι των μελών ΕΕΠ, ΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ και των φοιτητών. Επικεφαλής είναι ο/η  Πρόεδρος του Τμήματος, η θητεία του οποίου/της οποίας είναι διετής.

 

Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας είναι η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φωτεινή Βάκη.

 

Για την εύρυθμη λειτουργία του Τμήματος υπάρ­χουν οι εξής επιτροπές:

 1. Επιτροπή Προγράμματος και Οργάνωσης Σπουδών
 2. Ομάδας Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜ.Ε.Α.)
 3. Επιτροπή Μεταπτυχιακών Σπουδών
 4. Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων, Προβολής του Τμήματος και Ανοιχτών Διαλέξεων
 5. Επιτροπή Οδηγού Σπουδών, Ωρολογίων και εξεταστικών Προγραμμάτων
 6. Επιτροπή Ενημέρωσης Ιστοσελίδας
 7. Επιτροπή Επετηρίδας και Εκδόσεων του Τμήματος

 

Επικοινωνία

Ταχυδρομική Διεύθυνση & ιστοχώρος
Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Τμήμα Ιστορίας
Ι. Θεοτόκη 72, 491 00 Κέρκυρα
https://history.ionio.gr/

Τηλέφωνα & ηλεκτρονικές διευθύνσεις
Τηλεφωνικό κέντρο: 26610 87300.
Τηλέφωνα Γραμματείας: 26610 87330, 26610 87350 και 26610 87313.
Ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) Γραμματείας: history@ionio.gr
Επικοινωνία με Πρόεδρο: fvaki@ionio.gr

Ενημέρωση: 08-03-2023
<< <
Ιούνιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Πέμπτη 13-06-2024
Δεν βρέθηκαν εγγραφές για αυτήν την ημέρα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας