Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα θα αποκτήσουν:
Μια γενική εποπτεία της θεσμικής συγκρότησης και των πολιτειακών αλλαγών στη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα.
Μια γενική εποπτεία των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων της περιόδου 1833-1862.
Θα έχουν επίσης:
α) Την ικανότητα να παρουσιάζουν και να αναλύουν τις αντιδράσεις στις πολιτικές θεσμικού εκσυγχρονισμού, καθώς και τους κοινωνικούς φορείς αυτών των αντιδράσεων.
β) Την ικανότητα να παρουσιάζουν και να αναλύουν τη Μεγάλη Ιδέα και τις απαρχές του ελληνικού αλυτρωτισμού.
Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού υλικού, της διδασκαλίας αλλά και της αξιολόγησης των φοιτητών/τριών σκοπεύουν στα κάτωθι μαθησιακά αποτελέσματα:
Γνωσιακά: Να αναγνωρίζουν το θεσμικό έργο της Αντιβασιλείας (1833-1835), τα βασικά χαρακτηριστικά των πολιτευμάτων της απολυταρχίας (1833-1843) και της συνταγματικής μοναρχίας (1844-1862), τα ιδιαίτερα γνωρίσματα των πρώτων ελληνικών κομματικών σχηματισμών, τη σημασία του όρου «Μεγάλη Ιδέα», την αλυτρωτική πολιτική του ελληνικού κράτους στη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου.
Κατανόηση: Να διακρίνουν τις ομοιότητες και τις διαφορές του θεσμικού εκσυγχρονισμού της Αντιβασιλείας σε σύγκριση με τις επαναστατικές διοικήσεις της περιόδου 1822-1827 και τη διακυβέρνηση του Καποδίστρια (1828-1831). Να διακρίνουν τις διαφορές μεταξύ των πολιτευμάτων της απολυταρχίας και της συνταγματικής μοναρχίας, καθώς και τις διαφορετικές μορφές παρέμβασης και επέμβασης των Μεγάλων Δυνάμεων στην εσωτερική και εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους
Εφαρμογή: Να αξιοποιούν ερευνητικά και διδακτικά τα πορίσματα της σύγχρονης ιστοριογραφικής έρευνας σε σχέση με τις πολιτικές, κοινωνικές και ιδεολογικές εξελίξεις της περιόδου 1833-1862.
Ανάλυση: Να συνδυάζουν τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει από το μάθημα ΙΝΕ201 (Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης) για την πολιτική συγκρότηση της επαναστατημένης ελληνικής κοινωνίας με τις κοινωνικές και πολιτικές αντιδράσεις στο θεσμικό έργο της Αντιβασιλείας, καθώς και στο πολίτευμα της απολυταρχίας. Να συνδυάζουν τις μεγάλης κλίμακας ιδεολογικές μεταβολές που χαρακτηρίζουν τη μετάβαση από το Διαφωτισμό στον Ρομαντισμό με την ανάδυση του οράματος της «Μεγάλης Ιδέας» και τη διαμόρφωση της αλυτρωτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους τη δεκαετία του 1850.
Σύνθεση: Να προτείνουν μια συνολική θεώρηση-ερμηνεία για τις κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές εξελίξεις της περιόδου της βασιλείας του Όθωνα αξιοποιώντας ερμηνευτικά τις έννοιες «Παράδοση», «Νεοτερικότητα», «Εκσυγχρονισμός».
|