Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που θα ολοκληρώσουν επιτυχώς το μάθημα θα αποκτήσουν:
Μια γενική εποπτεία της γένεσης και διαμόρφωσης του ελληνικού εθνικού κινήματος στις αρχές του19ου αιώνα.
Μια γενική εποπτεία των στρατιωτικών, πολιτικών, κοινωνικών και διπλωματικών εξελίξεων της Επανάστασης του 1821.
Θα έχουν επίσης:
α) Την ικανότητα να παρουσιάζουν και να αναλύουν τις ιστορικές διεργασίες που οδήγησαν στη δημιουργία της Φιλικής Εταιρείας και στη διαμόρφωση των ιδεολογικών και οργανωτικών χαρακτηριστικών της, σε συνάρτηση με την εμφάνιση των εθνικών κινημάτων και των «μυστικών εταιρειών» στον ευρωπαϊκό χώρο.
β) Την ικανότητα να παρουσιάζουν και να αναλύουν τα στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματικά γεγονότα της Επανάστασης του 1821 σε συνάρτηση με την ευρωπαϊκή και την οθωμανική ιστορία.
Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός του εκπαιδευτικού υλικού, της διδασκαλίας αλλά και της αξιολόγησης των φοιτητών/τριών σκοπεύουν στα κάτωθι μαθησιακά αποτελέσματα:
Γνωσιακά: Να αναγνωρίζουν τη συμβολή της Φιλικής Εταιρείας στην προετοιμασία και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα ιδεολογικά χαρακτηριστικά των πολιτικών και στρατιωτικών μορφών οργάνωσης των επαναστατημένων Ελλήνων, τη στάση των Μεγάλων Δυνάμεων απέναντι στην Ελληνική Επανάσταση, την ανάπτυξη και οργάνωση του φιλελληνικού κινήματος στην Ευρώπη και την Αμερική τη δεκαετία του 1820.
Κατανόηση: Να διακρίνουν τις αλλαγές στη δομή και τη δράση της Φιλικής Εταιρείας μετά το 1817, στους τρόπους ανάδειξης κοινωνικών και πολιτικών ιεραρχιών στο εσωτερικό της επαναστατημένης ελληνικής κοινωνίας, στην πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων μετά το 1823.
Εφαρμογή: Να αξιοποιούν ερευνητικά και διδακτικά τα πορίσματα της σύγχρονης ιστοριογραφικής έρευνας για το ελληνικό εθνικό κίνημα και την Επανάσταση του 1821.
Ανάλυση: Να συνδυάζουν τις γνώσεις που αποκτούν για τη διαμόρφωση του ελληνικού εθνικού κινήματος και για την Επανάσταση του 1821 με τις γνώσεις τους από το μάθημα ΙΝΕ101 (Εισαγωγή στην Ιστορία του Νέου Ελληνισμού), καθώς και με τις γνώσεις τους για την οθωμανική και την ευρωπαϊκή ιστορία του ύστερου 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα. Να συνδυάζουν τις οργανωτικές αλλαγές στη Φιλική Εταιρεία μετά το 1817 με την αριθμητική αύξηση, τη γεωγραφική διασπορά και τις μεταβολές στα κοινωνικά χαρακτηριστικά των μελών της. Να συνδυάζουν τις διεργασίες στρατιωτικής και πολιτικής ενοποίησης των επαναστατημένων επαρχιών με τις ριζικές μεταβολές στην κοινωνική διάρθρωση, με τη συγκρότηση νέων κοινωνικών και πολιτικών ιεραρχιών.
Σύνθεση: Να προτείνουν μια συνολική θεώρηση-ερμηνεία του Αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, καθώς και των επιμέρους πτυχών του, που τον τοποθετεί στο πλαίσιο των μεγάλων κοινωνικοπολιτικών και εθνικών επαναστάσεων στην Ευρώπη και την Αμερική του 18ου και του 19ου αιώνα.
Αξιολόγηση: Να υποστηρίζουν την επιχειρηματολογία τους για την εμφάνιση και διαμόρφωση του ελληνικού εθνικού κινήματος, για τα νεωτερικά /σύγχρονα χαρακτηριστικά της Επανάστασης του 1821, καθώς και για τις στρατιωτικές, πολιτικές, κοινωνικές και διπλωματικές εξελίξεις της Επανάστασης αξιοποιώντας τα πορίσματα της σύγχρονης βιβλιογραφίας.
|