Η ζακυνθινή οικογένεια Μάτεση, πελοποννησιακής καταγωγής, εγγεγραμμένη στη Χρυσόβιβλο το 1572, διάνυσε θεαματική πορεία περίπου 350 ετών, που κορυφώθηκε στο 18ο αιώνα, αιώνα της μεγάλης ακμής της Επτανήσου, επί Αντωνίου Μάτεση, γιου του Δημητρίου και της Βεατρίκης Τερτσέτη, συμμαθητή του Γεώργιου Τερτσέτη και του Διονυσίου Σολωμού.
Η διαδρομή της οικογένειας αυτής, ενδεικτική της μετάβασης από την αριστοκρατική ευγένεια στον φωτισμένο αστισμό και από αυτόν στην αφομοίωση και στην πανελλήνια σύνθεση, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της κοινωνικής, της πολιτικής και της πολιτιστικής εξέλιξης στα Επτάνησα, Καθώς και της μετάγγισης των καρπών τους στο ενωμένο ελληνικό κράτος τον 20ο αιώνα.
Ο Θεοδόσης Πυλαρινός σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ασχολήθηκε με την παλαιογραφία και την κριτική κειμένων στη βιβλιοθήκη της Μονής Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο και ειδικεύτηκε στην επτανησιακή λογοτεχνία. Διδάσκει Νεοελληνική Λογοτεχνία και Φιλολογία στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Έχει συγγράψει βιβλία και μελέτες, οι περισσότερες των οποίων αναφέρονται στον επτανησιακό χώρο και κυρίως την Επτανησιακή σχολή.
Η διάλεξη του κ. Πυλαρινού θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ζακυνθίων το Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2007, ώρα 19.00, στο πλαίσιο του κύκλου ανοιχτών διαλέξεων Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου «Όπου το Ιόνιο συναντά το Ιόνιο».