O Γιάννης Περπερίδης, διδάκτωρ Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας (Τμ. Φιλοσοφίας, Παν.μιο Ιωαννίνων), ο οποίος εργάζεται ως ακαδημαϊκός υπότροφος του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου για το εαρινό εξάμηνο 2024-2025, εξασφάλισε ετήσια υποτροφία (2025–2026) από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Harvard (Center for Hellenic Studies, Harvard University) για την εκπόνηση έρευνας στη θεματική: Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Ethics).
Η ερευνητική πρόταση του κ. Περπερίδη, με τίτλο «Envisioning Ethical Artificial Intelligence through Commons-based Open Design Principles», εστιάζει στη μελέτη της Τεχνητής Νοημοσύνης μέσα από την έννοια της ανοιχτότητας (openness). Αξιοποιώντας ως βασικό θεωρητικό πλαίσιο τη φιλοσοφία της τεχνολογίας του Andrew Feenberg, την κατασκευασιοκρατική προσέγγιση των Σπουδών Επιστήμης και Τεχνολογίας (STS), καθώς και το αξιακό, οργανωτικό και παραγωγικό πλαίσιο των ψηφιακών κοινών (digital commons), ο κ. Περπερίδης θα διερευνήσει κατά πόσο μια ανοιχτού τύπου Τεχνητή Νοημοσύνη που βασίζεται στα πρότυπα των κοινών — εκδοχή της ΤΝ που επίσης συνιστά αντικείμενο της μελέτης του — μπορεί να συγκροτήσει μια περισσότερο ηθική μορφή τεχνολογίας.
Το ερώτημα αυτό εντάσσεται στο ευρύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον που διατρέχει τα κείμενα του κ. Περπερίδη γύρω από την έννοια της ανοιχτότητας στην τεχνολογία, τα οποία τάσσονται υπέρ του εκδημοκρατισμού της τελευταίας και, μέσω αυτού, της συγκρότησης μιας πιο ηθικής και δίκαιης τεχνολογικής συνθήκης.
Ο Γιάννης Περπερίδης διδάσκει φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης και του Κυβερνοχώρου στο Τμήμα Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου (4009/2011 [ΕΣΠΑ]). Παράλληλα είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο πρόγραμμα «A(I)nthropology during the Anthropocene: Hybrid research and creative pedagogy at the limits of the human» (ερευνητική υπεύθυνη: Α. Αποστολίδου). Ο ίδιος έχει υπάρξει μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης) και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας). Έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την ολοκλήρωση του οποίου τού είχε απονεμηθεί υποτροφία από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). Ο Γ. Περπερίδης έχει συγγράψει άρθρα σε εθνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, ενώ έχει συνεισφέρει κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους σε ελληνικά και αγγλικά. Εκτός από τις ερευνητικές του συνεισφορές, ο Γ. Περπερίδης έχει μεταφράσει στα ελληνικά το βιβλίο του Andrew Feenberg: Μεταξύ λόγου και εμπειρίας (εκδ. ΡΟΠΗ, 2022), έχει συμμετάσχει στη συλλογική μετάφραση του βιβλίου των Silke Helfrich και David Bollier, με τίτλο Ελεύθερα, δίκαια και ζωντανά (εκδ. Νεφέλη, 2022), ενώ έχει συνεισφέρει στον τόμο Φιλοσοφία του Ψηφιακού. Μία εισαγωγή (εκδ. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης) μεταφράζοντας τρία κείμενα. Ο Γ. Περπερίδης εξειδικεύεται στα πεδία της Φιλοσοφίας της Τεχνολογίας, της Φιλοσοφίας του Ψηφιακού και Φιλοσοφίας της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και στην πολιτική παράδοση των κοινών και ψηφιακών κοινών.