Έγκριση ερευνητικού προγράμματος ΕΛΙΔΕΚ στο Τμήμα Ιστορίας

ShareThis
Δημοσίευση: 28-03-2025 12:16 | Προβολές: 1305
image

Πώς συνδέονται η κλιματική αλλαγή, η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα ερωτήματα που εγείρουν στην σύγχρονη εκπαίδευση; Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την έγκριση της ερευνητικής πρότασης με θέμα «A.I. Ανθρωπολογία στην εποχή του Ανθρωπόκαινου: Υβριδική έρευνα και δημιουργική παιδαγωγική στα όρια του ανθρώπινου» (A(I)nthropology during the Anthropocene: Hybrid research and creative pedagogy at the limits of the human), που υποβλήθηκε στο πλαίσιο της «3ης Προκήρυξης Ερευνητικών Έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μελών ΔΕΠ και Ερευνητών/τριών».

Επιστημονική υπεύθυνη του έργου AICENE (κωδ. 23539), το οποίο χρηματοδοτήθηκε με 199.980 ευρώ, είναι η Επικ. Καθηγήτρια  Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου Άννα Αποστολίδου, ενώ ερευνητικοί συνεργάτες είναι ο Καθ. Κωνσταντίνος Αγγελάκος και η Αν. Καθ. Φωτεινή Βάκη από ίδιο Τμήμα, καθώς και οι ερευνήτριες/ερευνητές Δρ. Ιλόνα-Ελευθερία Ουασίτσα, Δρ. Γιάννης Περπερίδης, Δρ. Μαρία Νιάρη, Δρ. Αθανασία Χολέβα και Ρήγας Καράμπασης.

Η έρευνα τοποθετείται στη διατομή δύο επίκαιρων και κρίσιμων ζητημάτων: αφενός στις ορατές επιπτώσεις της Ανθρωπόκαινου εποχής, όπως αυτές καταγράφονται με τη μορφή κλιματικών και γεωφυσικών αλλαγών· και αφετέρου στα ακανθώδη ερωτήματα που διατυπώνονται γύρω από την υποκειμενικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης. Στοχεύει στην ανάπτυξη και τον εμπειρικό έλεγχο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για την Ανθρωπόκαινο που θα απευθύνεται σε μαθήτριες/μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να τις/τους εμπλέξει στην κριτική αντιμετώπιση των ηθικών, οικολογικών και πολιτικών συνεπειών του.

Η καινοτομία του τριετούς έργου, που κατέλαβε την 6η θέση ανάμεσα σε περισσότερες από 130 προτάσεις στην κατηγορία «Κοινωνικής Επιστήμες», συνίσταται στη διεπιστημονική του προσέγγιση, συνδυάζοντας την ανθρωπολογία, την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες. Μεθοδολογικά, η έρευνα ενσωματώνει τόσο ανθρώπινους όσο και μη-ανθρώπινους παράγοντες σε όλα της τα στάδια, από τον σχεδιασμό και την καθημερινή αλληλεπίδραση μέχρι την ανάπτυξη περιεχομένου και την ανάλυση των δεδομένων, ενώ υιοθετεί δημιουργικές παιδαγωγικές προσεγγίσεις για την ενίσχυση της ανθρωποκεντρικής μάθησης. Η διεπιστημονική ομάδα του έργου πρόκειται να συνεργαστεί με παράγοντες τεχνητής νοημοσύνης για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού προγράμματος και αυτή η υβριδική συνεργασία θα αποτυπωθεί εθνογραφικά, διερευνώντας την υποκειμενικότητα της Τεχνητής Νοημοσύνης και εμβαθύνοντας στην εκτενή ανθρωπολογική συζήτηση για την πολιτισμική κατανόηση του «προσώπου» στο πλαίσιο του μετα-ανθρωπισμού. Σε κοινωνικό επίπεδο, το έργο AICENE φέρνει την εφαρμοσμένη ανθρωπολογία στο πεδίο της εκπαίδευσης, εστιάζοντας στις ηθικές και πολιτικές διαστάσεις της Ανθρωπόκαινου εποχής.

Στα αποτελέσματα του έργου περιλαμβάνονται επιστημονικές δημοσιεύσεις (έξι άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, μία μονογραφία και ένας συλλογικός τόμος), η διοργάνωση διεθνούς συνεδρίου στην Κέρκυρα και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου εκπαιδευτικού προγράμματος για τη μέση εκπαίδευση.


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας