Στο πλαίσιο των Ανοιχτών Διαλέξεων του Τμήματος Ιστορίας, την Τετάρτη, 6-4-2022, 17:00, στην Αίθουσα 1 του Τμήματος Ιστορίας, θα πραγματοποιηθεί διάλεξη με θέμα την Αρχαία Καρχηδόνα, από τον καθηγητή αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης του Βελγίου, Roald Docter. Η διάλεξη θα είναι προσβάσιμη και διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom
https://ionio-gr.zoom.us/j/91970949355
Meeting ID: 919 7094 9355
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα.
Punic Carthage and the Mediterranean
Roald Docter (Ghent University)
Extensive excavations in Carthage over the last four decades have given ample new insights into the development of the Punic city, its material culture, and its external relations with the wider Mediterranean (commercial and other), from the foundation at the end of the ninth century BCE to its destruction in 146 BCE. From among the long list of research questions that have guided these excavations over the years, some of which had already been formulated in the early 19th century, a selection will be addressed in this presentation. They center around aspects of urbanism, metallurgy, chronology, and economy. Religion will only marginally be discussed in the frame of the Tophet and the highly disputed ritual of child sacrifice.
Punic Carthage and the Mediterranean
(Η Φοινικική Καρχηδόνα και η Μεσόγειος )
Roald Docter, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Γάνδης
Οι εκτεταμένες ανασκαφές που διεξάγονται εδώ και σαράντα χρόνια στην Καρχηδόνα, έχουν δώσει και δίνουν συνεχώς πολλές νέες γνώσεις για την εξέλιξη στο χρόνο αυτής της αρχαίας Φοινικικής πόλης, τον υλικό πολιτισμό της και τις εξωτερικές σχέσεις της με την ευρύτερη Μεσόγειο (εμπορικές και άλλες), από την ίδρυση της στα τέλη του ένατου αιώνα. π.Χ. μέχρι την καταστροφή της το 146 π.Χ. Η διάλεξη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας σχετικά με τα κυριότερα ανάμεσα σε ένα μεγάλο κατάλογο ερευνητικών ερωτημάτων που κατεύθυναν αυτές τις ανασκαφές, μερικά από τα οποία είχαν ήδη διατυπωθεί στις αρχές του 19ου. Επικεντρώνονται γύρω από πτυχές της αστικοποίησης, της μεταλλουργίας και της οικονομίας καθώς και της χρονoλόγησής τους. Το ζήτημα της θρησκείας θα θιχθεί στο πλαίσιο των νεκροταφείων Τοφέτ και της πολύ αμφισβητούμενης τελετουργίας θυσίας παιδιών.