«Κατ’ αντιπαράσταση» - ανοιχτές συναντήσεις διαλόγου

ShareThis
Δημοσίευση: 06-05-2020 10:13 | Προβολές: 2164
image

Ανοιχτές συναντήσεις διαλόγου στο πλαίσιο των μαθημάτων «Κλασική Αρχαιολογία» (Ανδρέας Καπετάνιος) και «Ιστορία και Λογοτεχνία. 15ος-20ος αιώνας» (Νίκος Κοκκομέλης), του Τμήματος Ιστορίας, ΙΠ.

Σε αυτήν τη σειρά συναντήσεων εξετάζονται κατ’ αντιπαράσταση διαφορετικά έργα των ανθρώπων (κινηματογράφος, δοκίμιο, λογοτεχνία, αρχαιολογικά ευρήματα, έργα τέχνης, στοιχεία της προφορικής παράδοσης) ως αφορμή για να συζητήσουμε κεντρικές έννοιες της προβληματικής των ιστορικών επιστημών

Σκοπός είναι οι φοιτητές/-τριες να εμπλακούν στην διαδικασία, κατά την οποία, τα έργα που συνεξετάζονται ‘μετασχηματίζονται’ σε ιστορικές πηγές θέτοντας τα κατάλληλα ερωτήματα και χρησιμοποιώντας ερμηνευτικά εργαλεία. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει κατανοητή στην πράξη η πολλαπλότητα των μεθόδων διαπραγμάτευσης των τεκμηρίων, με έμφαση στο δίπολο κειμενικότητα – υλική διάσταση, συνθέτοντας τις μεθόδους της κειμενικής ανάλυσης και της αρχαιολογίας.

Οι συναντήσεις απευθύνονται, κατ’αρχάς, στους/τις φοιτητές/τριες του Τμήματος Ιστορίας, αλλά είναι ανοιχτές προς όλους.  Η συμμετοχή σε αυτές είναι προαιρετική και δεν αποτελούν μάθημα, ούτε αντιστοιχούν σε μάθημα. Ωστόσο, για την επικοινωνία, τις σχετικές ειδοποιήσεις-ανακοινώσεις, την πρόσβαση σε υλικό απαραίτητο για τη συμμετοχή στις συναντήσεις, έχει δημιουργηθεί ανοιχτό μάθημα με τίτλο «κατ’ αντιπαράσταση» στο open eclass (https://opencourses.ionio.gr/courses/DHI171/).

Η πρώτη, πιλοτική λειτουργία των συναντήσεων ξεκινά σε συνθήκες ψηφιακής αίθουσας, εξ αποστάσεως, αλλά δια ζώσης, την Δευτέρα 11/05, 15:00 – 18:00, μέσω της πλατφόρμας zoom.  Πληροφορίες και σχετική πρόσκληση-σύνδεσμος για τη συνάντηση θα αναρτηθούν ως ανακοίνωση στο open eclass.

Κατά το τρέχον, εαρινό εξάμηνο, θα πραγματοποιηθεί κύκλος τριών συναντήσεων, σύμφωνα με το πρόγραμμα που παρατίθεται.  Στον κύκλο αυτό θα αντι – παρασταθούν ζεύγη κινηματογραφικών ταινιών και κειμένων.

 


 

«Κατ’αντιπαράσταση»
Πρόγραμμα συναντήσεων α΄ κύκλου ανοιχτών συναντήσεων διαλόγου:

 

Δευτέρα 11/05, 15:00 – 18:00

«Από το αμερικάνικο γουέστ στην καθ’ ημάς Ανατολία»

Προβολή ταινίας: Η μπαλάντα του Μπάστερ Σκρaγκς, των Τζόελ και Ίθαν Κοέν
Κείμενο: Γκιάκ, του Δημοσθένη Παπαμάρκου (τα διηγήματα Ντο τ’α πρες κοτσσίδετε, Παραλογή, Γυάλινο μσάτι, Νόκερ).

Τα διηγήματα διατίθενται σε ψηφιακή μορφή μέσω της σελίδας στο open eclass. Η εκ των προτέρων ανάγνωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη συνάντηση.  Η ταινία θα προβληθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στις 15:00.

 

Δευτέρα 18/05, 15:00 – 18:00

«Επειδή πρέπει ...»

Προβολή ταινίας: Η λευκή κορδέλα, του Μίκαελ Χάνεκε
Κείμενο: Η προτεσταντική ηθική και του πνεύμα του καπιταλισμού, του Μαξ Βέμπερ (κεφάλαιο Δ΄)

Η ταινία και το βιβλίο θα είναι προσβάσιμα μέσω της σελίδας στο open eclass. Η συμμετοχή στη συνάντηση προϋποθέτει την εκ των προτέρων παρακολούθηση της ταινίας και την ανάγνωση του σχετικού κεφαλαίου του βιβλίου.

 

Δευτέρα 25/05, 15:00 – 18:00

«telika, pai me ola i Coca Cola?»

Προβολή ταινίας: Και οι θεοί τρελάθηκαν, του Τζέιμι Ούις
Κείμενο: Θλιβεροί Τροπικοί, του Κλώντ – Λεβί Στρώς (κεφάλαια ΧXΙV-XXVIΙI, σελίδες 216-261)

Η ταινία και το βιβλίο θα είναι προσβάσιμα μέσω της σελίδας στο open eclass. Η συμμετοχή στη συνάντηση προϋποθέτει την εκ των προτέρων παρακολούθηση της ταινίας και την ανάγνωση του σχετικού κεφαλαίου του βιβλίου.

 

 

 

 


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
<< <
Μάρτιος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Σήμερα, Παρασκευή 29-03-2024
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας