Δαμηλάκου Μαρία

Αντικείμενο: Ιστορία της Αμερικανικής Ηπείρου με έμφαση στους νεότερους Χρόνους
Βαθμίδα: Επίκουρη Καθηγήτρια (μόνιμη)
ΦΕΚ Διορισμού: 1020/7-6-2019, τ. Γ΄
Τηλέφωνο: 2661087351
Email: mariadam@ionio.gr

Δαμηλάκου Μαρία

gr  pdf.png  Δαμηλάκου Μαρία: Βιογραφικό Σημείωμα
Mέγεθος: 162.52 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1969. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, και στη συνέχεια πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Bordeaux III. Η διατριβή της που έχει ως θέμα τους Έλληνες μετανάστες της Αργεντινής κατά τον 20ό αιώνα, εκπονήθηκε στην Αργεντινή, με έδρα το τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

 

Έχει συμμετάσχει σε αρκετά ερευνητικά προγράμματα που αφορούν κυρίως τη μετανάστευση και την εργασία στις χώρες της Νοτίου Αμερικής. Από το 1995 συμμετέχει ως ερευνήτρια στο «Πρόγραμμα μελετών οικονομικής και κοινωνικής ιστορίας της Αμερικής» (Programa de Estudios de Historia Econσmica y Social Americana / PEHESA) με έδρα τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μπουένος ?ιρες (U.B.A.). Επίσης από το 2001 συμμετέχει στη δημιουργία ενός αρχείου προφορικής ιστορίας και φωτογραφίας γυναικών, με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες. Στο διάστημα 2004-2006 απασχολήθηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ερευνητικό πρόγραμμα «Πυθαγόρας», σε υποπρόγραμμα με θέμα εργασιακούς χώρους στη Νότιο Αμερική.

 

Από το 2003 διδάσκει Ιστορία Ισπανίας και Λατινικής Αμερικής στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Είναι συγγραφέας του έργου Η ελληνική μετανάστευση στην Αργεντινή: διαδικασίες συγκρότησης και μετασχηματισμοί μιας μεταναστευτικής κοινότητας, 1900-1970, Ιστορικό Αρχείο Εμπορικής Τράπεζας, 2004, καθώς και διαφόρων άρθρων που αφορούν την κοινωνική και πολιτισμική ιστορία της Λατινικής Αμερικής. Έχει επιμεληθεί τον τόμο Θέματα και τάσεις της σύγχρονης λατινοαμερικανικής ιστοριογραφίας, Ε.Μ.Ν.Ε. Μνήμων, Σειρά Θεωρία και Μελέτες Ιστορίας, Αθήνα, 2010.


Επιστροφή