Ανασκαφή στη θέση 'Κοίμηση'
Στο λόφο της Μονής Κοίμησης, στο ΝΑ άκρο της Θηρασίας, τα στρώματα της τέφρας είναι εξαιρετικά λεπτά και τα πλατώματα στην πλαγιά της καλντέρας διασώζουν στην επφάνεια τα προεκρηξιακά εδάφη. Εδώ είχαν διαφανεί από την επιφανειακή έρευνα των ετών 2007-2011 μαρτυρίες πρωτοκυκλαδικών και μεσοκυκλαδικών αποθέσεων. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε βαθμιδωτά άνδηρα που καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του λόφου στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ο ναός της Κοίμησης. Από τον αρχικό οικισμό σώζεται μέρος της εγκατάστασης στα ανώτερα άνδηρα του λόφου, καθώς ένα μεγάλο μέρος του είχε κατακρημνισθεί κατά την μινωική έκρηξη. Η ανασκαφή του οικισμού δίνει τη δυνατότητα, μέσω της στρωματογραφικής εξέτασης και της χωρικής ανάλυσης των ευρημάτων, να διερευνηθούν οι πρώιμες φάσεις της Εποχής του Χαλκού στην Θήρα, τμήμα της οποίας αποτελούσε η Θηρασία πριν τη μινωική έκρηξη. Φωτίζεται επίσης, μέσω της γεωλογικής έρευνας που διεξάγεται από το Ι.Γ.Μ.Ε, η εικόνα της εκρηξιακής βύθισης και τη δημιουργία της καλδέρας.
Ο βασικός στόχος της πρώτης ανασκαφικής περιόδου το 2014 ήταν η διερεύνηση της εικαζόμενης ως ανθρωπογενούς διαμόρφωσης και ο εντοπισμός τυχόν καταλοίπων. Στη διάρκεια της πρώτης ανασκαφικής περιόδου εντοπίστηκε σε μικρό βάθος από την επιφάνεια του εδάφους «καθαρό» στρώμα προϊστορικών χρόνων με χρηστική κυρίως κεραμική, εργαλεία και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα που παραπέμπουν σε οικιστική εγκατάσταση. Η ανασκαφή γίνεται με τη μέθοδο της οριζόντιας στρωματογραφίας. Πραγματοποιείται διάκριση των στρωμάτων ανά τομή, αλλά και στρωματογραφική ομάδα. Όλα τα χώματα από τις τομές κοσκινίζονται, ενώ κρατούνται δείγματα χώματος για επίπλευση και περαιτέρω αναλύσεις.
Στόχος της ανασκαφής είναι να ανδειχθούν οι πρωιμότερες φάσεις της Κυκλαδικής κατοίκησης στο ενιαίο σύμπλεγμα Θήρας-Θηρασίας, να μελετηθούν οι σχέσεις του οικισμού με την υπόλοιπη Θήρα και το Ακρωτήρι και να ενταχθεί η Θηρασία στο δίκτυο των οχυρών οικισμών των Κυκλάδων.