ΠΙΤΣΑΚΗΣ Κ.

         

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1944. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάκτωρ της Νομικής (1985). Ασχολήθηκε με το βυζαντινό δίκαιο, κοσμικό και εκκλησιαστικό. Το 1971 επιμελήθηκε την αναδημοσίευση της Εξαβίβλου του Κωνσταντίνου Αρμενοπούλου, με μακρά εισαγωγή, σημειώσεις και γλωσσάριο, για την οποία βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Η διδακτορική του διατριβή έχει ως αντικείμενο τα κωλύματα γάμου στο βυζαντινό δίκαιο. Τα δημοσιεύματά του αναφέρονται κυρίως σε θέματα ιστορίας των πηγών και κριτικής των κειμένων του βυζαντινού και μεταβυζαντινού δικαίου, στη νομική προσωπογραφία και εργογραφία, σε ζητήματα οικογενειακού δικαίου, σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας στο Βυζάντιο, βυζαντινής πολιτικής θεωρίας και ιδεολογίας και ιστορίας των θεσμών, καθώς και στην ιστορία περιθωριακών κοινωνικών ομάδων. Το 1992 εξελέγη Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας του Βυζαντινού και Μεταβυζαντινού Δικαίου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και από το έτος 1998 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής και στη συνέχεια Καθηγητής στο αντικείμενο αυτό στη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Έχει διδάξει σε μεταπτυχιακά τμήματα στο Πανεπιστήμιο “La Sapienza” της Ρώμης και από το έτος 1998-1999 στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι, ως Professeur – Directeur d’études associé. Έχει συνεργασθεί σε διεθνείς ερευνητικές ομάδες και επιστημονικά προγράμματα σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και στο Max-Planck-Institut für europäische Rechtsgeschichte(Φραγκφούρτη). Μέλος πολλών επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, είναι μέλος των Δ.Σ. της Ελληνικής Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας και της Διεθνούς Εταιρείας για το Δίκαιο των Ανατολικών Εκκλησιών (Βιέννη). Έχει μετάσχει σε πολλά διεθνή συνέδρια και επιστημονικές συναντήσεις. Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Εκδόσεων της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος, και μέλος της Εποπτικής Επιτροπής του Ελληνικού Ινστιτούτου Βενετίας, του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Σήμερα είναι Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τη Δημοκρατία και τον Κοινοβουλευτισμό. Τον Αύγουστο 2006, εξελέγη αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Εταιρείας των Βυζαντινών Σπουδών.

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

Συγγένεια, οικογενειακές σχέσεις και οικογενειακές στρατηγικές

 στο Βυζάντιο: η σκοπιά του δικαίου

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

 

1.      Η συγγένεια στο ρωμαϊκό και το βυζαντινό δίκαιο.

2.      Μορφές συγγενείας: συγγένεια εξ αίματος, αγχιστεία, οιονεί αγχιστεία. Η πνευματική συγγένεια.

3.      Συγγένεια και κληρονομικό δίκαιο.

4.      Συγγένεια και δίκαιο του γάμου.

5.      Τα κωλύματα γάμου. Οι μεγάλες τομές: σύνοδος εν Τρούλλω (692), Εκλογή των Ισαύρων (741), νομοθεσία των Μακεδόνων, Τόμος του πατριάρχη Σισιννίου Β΄ (997). Η εξέλιξη. Νομοθεσία και νομολογία.

6.      Το δίκαιο του γάμου και οι οικογενειακές στρατηγικές.

7.      Το δίκαιο της συγγενείας ως άσκηση επί χάρτου: παίζοντες εις αλλοτρίους βίους.

8.      Υιοθεσία. Παρα-υιοθετικές πρακτικές. Αδελφοποιία.

9.      «Συγγένειες» εκτός της συγγενείας.

10.   Προς την μεταβυζαντινή περίοδο.