Τμήμα Ιστορίας - 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα «Αναπαραστάσεις Πολιτισμικής Κληρονομιάς»
1ο Θερινό Σχολείο με θέμα «Αναπαραστάσεις Πολιτισμικής Κληρονομιάς»
Social Media
Δημοσίευση: 12-04-2019 14:29 | Ενημέρωση: 03-05-2019 08:40 | Προβολές: 2494

Summer School

Cultural Memory Representations (History, Ancient World–Drama), with parallel courses on Modern Greek Language

July 15th-July 31th 2019

 

 

Το Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει το 1ο Θερινό Σχολείο με θέμα «Αναπαραστάσεις Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Ιστορία, Αρχαιότητα–Αρχαίο Δράμα)», με έμφαση στην ιδιαίτερη περίπτωση των Επτανήσων και της Κέρκυρας και με παράλληλη διδασκαλία της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Το Θερινό Σχολείο απευθύνεται σε φοιτητές/αποφοίτους σχολών ανθρωπιστικών σπουδών ή σε κάθε ενδιαφερόμενο για τις ανθρωπιστικές σπουδές ή σπουδές πολιτισμού που επιθυμεί τη γνωριμία με πτυχές του ιστορικού παρελθόντος και του πολιτισμού, σχετιζόμενες, πρωτίστως αλλά όχι αποκλειστικά με την Κέρκυρα, που έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO. Παράλληλα θα πραγματοποιούνται σε δίωρη, καθημερινή βάση μαθήματα Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

Θα εξεταστούν μέσα από ειδικές θεματικές ενότητες α. θεμελιώδεις πτυχές των πολυπολιτισμικών επιρροών που διαμόρφωσαν τα ιδιαίτερα ιστορικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά της Κέρκυρας και των Επτανήσων συνολικά, ιδιαίτερα κατά τη βυζαντινή και την ενετική περίοδο, β. πτυχές της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας (με έμφαση στο αρχαίο δράμα).

Το Τμήμα Ιστορίας έχει επιλεγεί και πραγματοποιήσει με επιτυχία δύο Θερινά Σχολεία Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού για αλλοδαπούς υποτρόφους, πλήρως χρηματοδοτούμενα από το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα Κρατικών υποτροφιών (Αύγουστος 2017 και Αύγουστος 2018). Το Θερινό Σχολείο «Αναπαραστάσεις Πολιτισμικής Κληρονομιάς (Ιστορία, Αρχαιότητα–Αρχαίο Δράμα)», υποστηρίζεται επιστημονικά από ακαδημαϊκούς δασκάλους και ιστορικούς ερευνητές, καθώς και από εξειδικευμένους διδάσκοντες της Ελληνικής. Τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου (Τμήμα Ιστορίας) μέσα στην Πόλη της Κέρκυρας. Παράλληλα, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα προβλέπονται εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χαρακτηριστικά μνημεία του κερκυραϊκού παρελθόντος που παρουσιάζουν ερευνητικό και πολιτισμικό ενδιαφέρον.

Τα μαθήματα πολιτισμού και ιστορίας θα γίνονται στην Αγγλική, αλλά οι διδάσκοντες, ανάλογα με το επίπεδο των φοιτητών, θα μεριμνούν για την εξοικείωση των φοιτητών με τη Νέα Ελληνική.

Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται σε 1000 ευρώ ανά άτομο και περιλαμβάνει στέγαση σε δίκλινο δωμάτιο στην Εστία του Ιονίου Πανεπιστημίου, μόλις 3 λεπτά από τις Αίθουσες διδασκαλίας και 10 λεπτά από το Κέντρο της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας. Περιλαμβάνονται επίσης επισκέψεις σε πολυάριθμα μνημεία πολιτισμού, καθώς και σε μουσεία.

Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων ανέρχεται στα 30 άτομα. Τα αιτήματα θα αξιολογηθούν με σειρά προτεραιότητας. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν συμπληρωμένη την αίτηση συμμετοχής τους και σύντομο βιογραφικό σημείωμα μέχρι τις 25 Μαΐου 2019 ηλεκτρονικά στις διευθύνσεις roussou@ionio.gr ή/και vvaiop@ionio.gr Όσοι και όσες επιλεγούν θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά στις 30 Μαΐου 2019.


Συμμετοχές που θα εξοφληθούν στο σύνολό τους μέχρι τις 3 Ιουνίου 2019 θα λάβουν έκπτωση 10%.


Επιστροφή
Νέα
Πρόγραμμα εξετάσεων (.v4)
Δημοσίευση: 15-05-2019 10:17 | Ενημέρωση: 24-05-2019 12:21
Συνημμένα αρχεία
    Πρόγραμμα εξετάσεων [.v4]
Mέγεθος: 187.8 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Παράταση δηλώσεων συγγραμμάτων
Δημοσίευση: 22-05-2019 10:39

ICA