Την εξαιρετικά τιμητική θέση της Γενικής Διευθύντριας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) κατέλαβε η κ. Χρύσα Νικολάου, απόφοιτη του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο είναι το παλαιότερο και μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα στην Ελλάδα που καλύπτει τα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα και το μόνο από παρόμοια τμήματα που ανήκει σε σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας.
Η κ. Νικολάου έχει παράλληλα ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην «Ιστορική Δημογραφία» του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, στη Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων και είναι Διδάκτωρ Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με αξιοσημείωτη επαγγελματική εμπειρία όσον αφορά το αντικείμενό της, ενώ για σειρά ετών διετέλεσε Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Ιδρύματος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Στα ερευνητικά της πεδία συμπεριλαμβάνεται ο ρόλος της Βιβλιοθήκης στην Κοινωνία της Πληροφορίας μέσα από τη δικτύωση και τη δημιουργία κοινωνικού κεφαλαίου. Έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα και λαμβάνει μέρος σε επιμορφωτικές δράσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο συγχαίρει την κ. Νικολάου για τον διορισμό της και εκφράζει ειλικρινείς ευχές για μία δημιουργική θητεία.
Συγχαρητήρια στη νέα Γενική Διευθύντρια της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, απόφοιτο του Τμήματος Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας Δρ Χρύσα Νικολάου
"Το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου συγχαίρει την απόφοιτό του Δρ Χρύσα Νικολάου, η οποία μετά από προκήρυξη και διαδικασίες ΑΣΕΠ ανέλαβε πρόσφατα τη Διεύθυνση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, για να συνεχίσει το έργο του επίσης αποφοίτου μας αειμνήστου Φιλίππου Τσιμπόγλου. Το Τμήμα μας, παγίως και πάντα, είναι στη διάθεση της Εθνικής μας Βιβλιοθήκης, προκειμένου να συνδράμουμε σε ό,τι χρειάζεται. Παραμένουμε συνεχώς και αδιάλειπτα στο πλευρό της αποφοίτου μας για κάθε συνεργασία για το καλό της Εθνικής Βιβλιοθήκης και συνεπώς του τόπου και του πληροφοριακού μας αποθέματος.
Με την ευκαιρία αυτή εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που τουλάχιστον στο τιμόνι της Εθνικής Βιβλιοθήκης βρίσκεται βιβλιοθηκονόμος, κάτι που δυστυχώς δεν είναι αυτονόητο. Συνεχίζει στη χώρα μας να αποτελεί παράδοξη πραγματικότητα ότι οι 115 θέσεις εργασίας βιβλιοθηκονόμων της Εθνικής Βιβλιοθήκης, αλλά και άλλες 112 θέσεις βιβλιοθηκονόμων σε δημόσιες βιβλιοθήκες της επικράτειας, καλύπτονται από αποσπάσεις εκπαιδευτικών που δεν είναι βιβλιοθηκονόμοι. Σε συνεργασία με τη νέα Διευθύντρια, που ήδη γνωρίζει και βιώνει το πρόβλημα, ελπίζουμε ότι τα αρμόδια υπουργεία θα προβούν στις επιβεβλημένες ενέργειες και ρυθμίσεις για να δοθεί επιτέλους η λύση, ώστε καταρτισμένοι επιστήμονες βιβλιοθηκονόμοι να προσφέρουν τις αναγκαίες, σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπηρεσίες τους στην Εθνική μας Βιβλιοθήκη και στις βιβλιοθήκες της χώρας.
Κα Νικολάου, αγαπητή μας Χρύσα, ευχόμαστε καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο έργο σας, και είμαστε στο πλευρό σας."