ΒΑΚΗ Φ.
Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται κυρίως στην νεότερη και σύγχρονη πολιτική φιλοσοφία και στην φιλοσοφία της ιστορίας.
Ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα της είναι: Marx and Habermas on the paradigm of production: Towards a re-interpretation of the normative foundations of critical theory (Ph.D thesis, University of Essex 2002), Εργασία ή Γλώσσα; Προς μια επανερμηνεία των κανονιστικών θεμελίων της Κριτικής Θεωρίας (Περιοδικό Νέα Κοινωνιολογία, τεύχος 37, φθινόπωρο 2003, σελ. 95-109), Adorno contra Habermas and the claim of critical theory as immanent critique. (Περιοδικό Historical Materialism, τεύχος 13.4, Δεκέμβριος 2005, σελ. 79-120), «Διαλεκτικές του Διαφωτισμού» στον γερμανικό ιδεαλισμό: ο Καντ και οι επίγονοι (περιοδικό Δευκαλίων,Ιούνιος 2006/τ. 24/1, σελ. 87-108 ), History and Utopia in Adorno’s Negative Dialectics, πρακτικά δεύτερου διεθνούς συνεδρίου: “Hope: Probing the Boundaries.” (Mansfield College, Oxford, Aγγλία, Σεπτέμβρης 2006), e-book (http://www.inter-disciplinary.net/publishing/idp/eBooks/hptbindex.html ISBN 1-904710-41-7/ Inter-Disciplinary Press, Oxford).
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Η αρχή του πληθυσμού κατά τον Robert Malthus
Το σεμινάριο θα επικεντρωθεί στο περίφημο δοκίμιο του Malthus για την αρχή του πληθυσμού. Σε αντίθεση με την ερμηνεία της επιστήμης της πολιτικής από τους γάλλους Διαφωτιστές, (ιδιαίτερα τον Condorcet), κατά την οποία η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου συναρτάται με τους θεσμούς και τους νόμους που θεσπίζει το έλλογο υποκείμενο, για τον Malthus η φτώχεια και οι υποβαθμισμένοι όροι διαβίωσης οφείλονται σε έναν θεμελιώδη νόμο της φύσης: αυτόν της τάσης του πληθυσμού να αυξάνει εις βάρος της επάρκειας των υλικών όρων διαβίωσης. Θεωρώντας τον εν λόγω φυσικό νόμο απρόσβλητο από οποιεσδήποτε νομοθετικές και θεσμικές αλλαγές, ο Malthus μετατοπίζει το κέντρο βάρος από την πολιτική, όπως σηματοδοτείται από τους Διαφωτιστές φιλοσόφους, στην βιολογία.
Βιβλιογραφία
· Περί βιογραφικών στοιχείων:
Patricia James, Population Malthus: His Life and Times, London: Routledge and Kegan Paul, 1979.
· Για την δημογραφική διάσταση της σκέψης του Malthus:
Michael Turner, Malthus and his Time, New York: St Martin’s Press, 1986.
David Coleman/Roger Shonfield (επιμ.), The State of Population Theory; Forward from Malthus, Oxford: Blackwells, 1986.
· Για την εξέταση της θεωρίας του Malthus υπό το πρίσμα της ιστορίας των ιδεών και θεσμών:
J. R. Poynter, Society and Pauperism: English Ideas on Poor Relief, 1795-1834, London: Routledge, 1969.
Mitchell Dean, The Constitution of Poverty, London: Routledge, 1991.
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Από την πολιτική στην βιοπολιτική
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάλυση και ερμηνεία του όρου βιοπολιτική ως μεθοδολογικού εργαλείου κριτικής της πολιτικής εξουσίας στο έργο του M. Foucault. Ο όρος «βιοπολιτική» υποδηλώνει την υπαγωγή της βιολογικής διάστασης του ανθρώπινου όντος στον έλεγχο του κράτους και αναφέρεται στους μηχανισμούς, τις τεχνικές και τις τεχνολογίες του ελέγχου των γεννήσεων, των θανάτων, της αναπαραγωγής, της γονιμότητας, μακροβιότητας, κτλ, του ανθρώπινου είδους. Η βιολογική ζωή καταλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική κατά την νεωτερικότηταυπερφαλαγγίζοντας το πολιτικό πράττειν.
Εκκινώντας από βασικά κείμενα του Foucault, το σεμινάριο θα αποπειραθεί να αναδείξει την επικαιρότητα του όρου «βιοπολιτική» στην σημερινή συζήτηση που διεξάγεται στο πλαίσιο του κλάδου της βιοηθικής προκειμένου να ερμηνευθούν οι εξελίξεις στην βιοτεχνολογία, η κλωνοποίηση,κ.ο.κ.
Βιβλιογραφία
· Foucault, Michel. Για την υπεράσπιση της κοινωνίας / Michel Foucault · μετάφραση Τιτίκα Δημητρούλια, 1η έκδ. - Αθήνα : Ψυχογιός, 2002.
· Foucault, Michel. Ιστορία της σεξουαλικότητας : Η μέριμνα για τον εαυτό μας / Μισέλ Φουκώ · μετάφραση Γιάννης Κρητικός. - Αθήνα : Κέδρος - Ράππα, 1993.
· Foucault, Michel. Ιστορία της σεξουαλικότητας : Η χρήση των απολαύσεων / Μισέλ Φουκώ · μετάφραση Γιώργος Κωνσταντινίδης. - Αθήνα : Κέδρος - Ράππα, 1989.
· Agamben, Giorgio. Homo Sacer : Κυρίαρχη εξουσία και γυμνή ζωή επιμέλεια Γιάννης Σταυρακάκης · μετάφραση Παναγιώτης Τσιαμούρας. - 1η έκδ. - Αθήνα : Scripta, 2005.
· Arendt, Hannah. Η ανθρώπινη κατάσταση, μετάφραση Στέφανου Ροζάνη , Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου. - 1η έκδ. - Αθήνα : Γνώση, 1986.