ΜΑΥΡΕΑΣ Κ.
Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στην Πολιτική Ιστορία (1993), σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στην Ελλάδα και τη Γαλλία. Είναι Καθηγητής Ιστορίας των Πολιτικών και Κοινωνικών Θεσμών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΟ) του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Έχει διδάξει στη Σχολή Ικάρων και έχει συνεργασθεί με το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό». Επίσης, έχει συνεργασθεί επί σειρά ετών με το Ινστιτούτο Δημοσκοπήσεων VPRC ως ειδικός σύμβουλος στην ανάλυση κοινωνικών και δημογραφικών δεδομένων. Είναι αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Γληνού, φορέα που δραστηριοποιείται κυρίως στη διάσωση του έργου του μεγάλου παιδαγωγού.
Στα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εμπίπτουν η εξέλιξη και η λειτουργία των πολιτικών και κοινωνικών θεσμών στις σημερινές μεταβιομηχανικές κοινωνίες (δημόσια διοίκηση, πολιτικά κόμματα, συνδικάτα, συνεταιρισμοί, εκπαίδευση), σύγχρονα προβλήματα του κοινωνικού αποκλεισμού (κοινωνική ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια, μετανάστες, πρόσφυγες), καθώς και ζητήματα κοινωνικής δημογραφίας του 20ού αιώνα.
Το έργο του περιλαμβάνει μελέτες σε συλλογικούς τόμους, άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, καθώς και ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια. Μεταξύ των πρόσφατων έργων του περιλαμβάνονται α) «Marxist Orthodoxy And Revisionism During The Mid-War Period: European Social-Democracy And Greek Influence» (με Μ. Χουμεριανό), π. Archives of Economic History (2013), β) «Η φυσική κίνηση του πληθυσμού στον αστικό χώρο στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1956-1975» (με Δ. Ανωγιάτη-Pelé και Ι. Δημόπουλο), π. Ιόνιος Λόγος (2013), γ) Δημογραφική προσέγγιση της νοσηλευτικής κίνησης του Θεραπευτηρίου «Ο Ευαγγελισμός» κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου (1927-12939) - Τετράδια Ιστορικής Δημογραφίας, τομ. 7 (2012) (με Δ. Ανωγιάτη-Pelé, Κ. Τσιάμη και Ι. Αθανασοπούλου), δ) «Αστικός και αγροτικός πληθυσμός στην Ελλάδα κατά το πρώτο ήμισυ του 20ου αιώνα: μια σύντομη αποτίμηση της πληθυσμιακής ενδυνάμωσης των αστικών κέντρων» (με Δ. Ανωγιάτη-Pelé), στο Τετράδια Ιστορικής Δημογραφίας, τομ. 6 (2011) και ε) «Η φυσική κίνηση του πληθυσμού στον αστικό χώρο στην Ελλάδα κατά την περίοδο του μεσοπολέμου» (με Δ. Ανωγιάτη-Pelé και Ι. Δημόπουλο) στο Τετράδια Ιστορικής Δημογραφίας, τομ. 6 (2011).