Πετρογραφική μελέτη

Στο πλαίσιο της μελέτης της κεραμικής από την συνεργάτιδα της ανασκαφής Γεωργία Κορδατζάκη καταγράφονται συστηματικά τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά της. Στόχος είναι η ομαδοποίησή της κεραμικής με βάση τους πηλούς, όπως αυτοί προκύπτουν από τη μακροπαρατήρηση. Ακολούθως, αντιπροσωπευτικά δείγματα θα αναλυθούν πετρογραφικά και κατά περίπτωση χημικά. Έως τώρα έχει αποκατασταθεί πλήρως το τεχνολογικό προφίλ της θέσης στην Κοίμηση, με βάση το υλικό από την έρευνα επιφανείας, και έχει καταγραφεί η ποσοστιαία κατανομή του συνόλου των πηλών από τους οποίους παρήχθη η κεραμική που καταναλώθηκε στη θέση. Η πληροφορία αυτή συλλέγεται σε συνδυασμό με σχετικά δεδομένα παραδοσιακής καταγραφής. Ο πηλός μελετάται πάντα σχετικά με τον τύπο του αγγείου, εφόσον αυτός προκύπτει, τη γενικότερη μορφολογία του σκεύους (μέγεθος, πάχος τοιχώματος, ιδιαίτερα εργονομικά χαρακτηριστικά) και την επεξεργασία/διακόσμηση της επιφάνειάς του.

Οι πηλοί της προϊστορίας στη Θηρασία είναι εμφανώς διαφορετικοί μακροσκοπικά από αυτούς των υστερότερων περιόδων. Διαφοροποιούνται όχι μόνο τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά (τύπος εγκλείσματος), αλλά και οι περιεκτικότητές τους. Έως την παρούσα, η συστηματική μακροσκοπική εξέταση των πηλών της θέσης στην Κοίμηση επέτρεψε τη δειγματοληψία οστράκων για πετρογραφική εξέταση, αντιπροσωπευτικών του συνόλου των τεχνολογιών που χρησιμοποιήθηκαν.

Φιλοδοξία μεταξύ άλλων όσων μετέχουν στο πρόγραμμα είναι η Θηρασία να αποτελέσει μια βάση αναφοράς για την τεχνολογία της κεραμικής διαχρονικά στις Κυκλάδες. Ζητούμενο της έρευνας επιπλέον αποτελεί η προέλευση των πρώτων υλών των κεραμικών που καταναλώθηκαν στο νησί με δεδομένη τη σύνθετη γεωλογία και τις συνεχείς προεκρηξιακές και μετεκρηξιακές παρεμβάσεις στο τοπίο, η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στη Θηρασία και Σαντορίνη από τη μια και του λοιπού Κυκλαδίτικου περίγυρου από την άλλη καθώς και η αξιολόγηση τυχόν διαφοροποιήσεων στην κατανάλωσή της κεραμικής σε επίπεδο μικροκλίμακας.