ΜΑΛΛΙΑΡΗΣ Α.

 


Πτυχιούχος Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών (1989), υπότροφος της Ακαδημίας Αθηνών στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (1991-1994), διδάκτωρ Τμήματος Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου (2001). Έχει δημοσιεύσει μελέτη και άρθρα σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Δίδαξε την ιστορία της περιόδου της βενετικής κυριαρχίας στον ελληνικό χώρο, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ από το 2003 υπηρετεί στη βαθμίδα του λέκτορα στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην κοινωνική και πολιτισμική ιστορία του ελληνικού χώρου κατά την περίοδο της βενετικής κυριαρχίας (13ος – 18ος αι.).

 

 

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

 

ΤΟ ΒΕΝΕΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΕΝΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΓΡΑΦΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΩΣ ΠΗΓΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 17ΟΥ ΚΑΙ 18ΟΥ  ΑΙΩΝΑ.

 

Παρουσιάζεται αναλυτικά το Κτηματολόγιο της Βοστίτσας, το ιδιαίτερης σημασίας αυτό αρχειακό τεκμήριο, το μόνο πλήρες κτηματολόγιο της βενετικής περιόδου του ελληνικού χώρου που έχει διασωθεί, η λογική της κατάστρωσης και λειτουργίας του και η «τοποθέτηση» του πληθυσμού, ντόπιων και εποίκων, στον χώρο της βόρειας Πελοποννήσου κατά την βενετική περίοδο (1685-1715).

Παράλληλα, παρουσιάζονται και συνεξετάζονται οι βενετικές απογραφές της Πελοποννήσου, η εσωτερική λογική και η λειτουργία τους, σε αναφορά με τα στοιχεία του Κτηματολογίου και άλλα τεκμήρια, ειδικά για τα πληθυσμιακά μεγέθη της βόρειας Πελοποννήσου και τους τύπους των οικιακών ομάδων. Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στο φαινόμενο της εισροής μεγάλου αριθμού εποίκων στο πελοποννησιακό έδαφος αυτή την περίοδο και αντιμετωπίζονται και σε θεωρητικό επίπεδο οι όροι «εντόπιοι» και «επήλυδες» σε σχέση με το γενικότερο φαινόμενο της «μετακίνησης και εγκατάστασης νέου πληθυσμού σε μια ορισμένη περιοχή». Τέλος, φαινόμενα που αφορούν την «συμβίωση» αλλογενών και αλλότριων πληθυσμών σε μια δεδομένη περιοχή και έναν ορισμένο χώρο.

 

 

 

 

 Βιβλιογραφία

 

 

·          Lucassen J. – Lucassen L. (εκδ.), Migration, Migration History, History. Old Paradigms and New Perspectives, International and comparative social history αρ.4, Βέρνη 1997.

·          Ντόκος Κ. – Παναγόπουλος Γ., Το βενετικό κτηματολόγιο της Βοστίτσας, Μορφωτικό Ινστιτούτο Αγροτικής Τράπεζας, Αθήνα 1993.

·          Ντόκος Κ., Breve Descrittione del Regno di Morea. Αφηγηματική πηγή ή επίσημο έγγραφο της β’ Βενετοκρατίας στην Πελοπόννησο; Περιηγητές και Αξιωματούχοι στην Πελοπόννησο. Περιγραφές – Αναφορές – Στατιστικές. Δ΄ Συμπόσιο και Τέχνης 26-28 Ιουλίου 1991. Προς τιμήν του ΣερΣτηβεν Ράνσιμαν, επιμ. Χ. Α. Καλλιγά, Μονεμβασία 1994, σ.99-117.

 

·          Page-Moch L., Moving Europeans. Migration in Western Europe since 1650Bloomington and Indianapolis 1992.

 

·          Παναγιωτόπουλος Β., Η βενετική απογραφή της Πελοποννήσου του 1700, Πρακτικά του Α’ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, τ.3, Αθήνα 1976-1978, σ. 203-216.

·          _______Μέγεθος και σύνθεση της οικογένειας στην Πελοπόννησο γύρω στα 1700, Τα Ιστορικά, τ.1, τεύχος 1, Σεπτέμβριος 1983, σ. 5-18.

·          _______ Πληθυσμός και οικισμοί της Πελοποννήσου, 13ος – 18ος αιώνας, Ιστορικό Αρχείο-Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος, Αθήνα 1985.

·          Tilly Ch., Migration in Modern European History, W. McNeil – R.S.Adams (εκδ.),  Human Migration. Patterns and PolicyBloomington and Londonσ. 48-74.